Het kauwstelsel bestaat grofweg uit de kauwspieren, kaakgewricht en gebit. De meest voorkomende klachten bij kaakproblemen zijn: pijn, stijfheid en / of vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, pijn rond het kaakgewricht (vóór het oor), knappende of krakende kaakgewrichten, overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen, en abnormale slijtage van het gebit door klemmen en tandenknarsen. Maar ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel. Herkent u een of meerdere van deze symptomen, dan is de kans groot dat u last heeft van kaakproblemen.
De klachten kunnen optreden in rust of bij het bewegen of belasten van de kaak, zoals bij het eten, spreken, gapen of zingen. Klachten aan het kauwstelsel kunnen zowel eenzijdig als beiderzijds voorkomen.
Oorzaak voor deze kaakklachten zijn mogelijk:
Omdat deze klachten ook kunnen samenhangen met de gebitssituatie is nauwe samenwerking met tandarts, tandarts-gnatholoog of kaakchirurg erg belangrijk.
Een geregistreerde orofaciaal fysiotherapeut (register NVOF) is uitgebreid geschoold in de anatomie en aandoeningen van het kauwstelsel en de omliggende structuren. Daarom is de orofaciaal fysiotherapie bij uitstek geschikt voor de behandeling van deze klachten. Samen met de patiënt kijken we naar de beste aanpak van het probleem.
In totaal zijn in Nederland ongeveer 170 geregistreerde kaakfysiotherapeuten. Het register en meer informatie kunt u vinden op www.nvof.nl
Op dit moment is onze collega Laura van den Groenendaal in 2021 gestart met deze opleiding en kan u ook bij haar een afspraak maken voor kaakklachten.